Помените, предложени в ISO/DIS 22000:2017 спрямо ISO 22000:2005

Основните предложени промени в стандарта включват изменения в неговата структура, както и изясняване на ключови понятия като:

1. Структурата на високо ниво: за да улесни живота на фирмите, използващи повече от един стандартен стандарт за управление, новата версия на ISO 22000 ще следва същата структура като всички останали стандарти на системата за управление ISO - структурата на високо ниво (HLS).

2. Подход на риска: стандартът сега включва различен подход към разбирането на риска.

3. Цикълът на PDCA: стандартът изяснява цикъла Plan-Do-Check-Act, като има два отделни цикъла в стандарта, работещи заедно: едната покриваща системата за управление и другата, покриваща принципите на HACCP.

4. Процесът на работа: ясно се описват различията между ключовите термини като: Критични контролни точки, Оперативни пререквизитни програми и Пререквизитни програми.

Това води до следващи промени, предложени в предстоящата версия DIS 22000:2017, които са следните:

Документирана информация заменя изискването за процедури, записи и други документи.

Като част от процесния подход, налични са два цикъла "Plan-Do-Check-Act" (PDCA) вместо един. Единният цикъл обхваща цялата система за управление на безопасността на храните, а другият обхваща оперативните процеси.

Мисленето въз основа на риска се адресира на две нива: Организационен риск и Анализ на опасностите (въз основа на принципите на НАССР).

Трябва да се подготви план за постигане на целите за системата за управление на безопасността на храните. Конкретни изменения:

6.2.3 Всяка съществена промяна, която може да окаже влияние върху целостта на системата, трябва да бъде планирана дейност.

7.1.6 Доставчиците и подизпълнителите трябва да бъдат оценявани, подбрани, наблюдавани и преоценявани съгласно определени критерии.

8.2.3 Серията ISO / TS 22002-x се взема предвид при избора или установяването на пререквизитните програми.

8.2.4 Трябва да се водят записи за избора, установяването, проведения мониторинг и верификация на пререквизитните програми.

8.3 Системата за проследяване трябва да бъде тествана и проверена за нейната ефективност.

8.4.1 Въведен е срок на превантивните действия за справяне с потенциални аварийни ситуации и инциденти.

8.5.1.4.3 Очакваните сезонни промени или модели на смяна се трябва да се вземат предвид, когато се оценява работната среда при извършване на анализ на опасностите.

8.5.2.4 Мерките за контрол сега се категоризират като управлявани като оперативни пререквизитни програми или като критични контролни точки. Мерките за контрол сега са свързани само със значителни опасности и не се управляват на равнище пререквизитни програми. Систематичният подход за идентифициране на всяка категория е различен. Контролните мерки, управлявани като оперативни пререквизитни програми, имат измерими и / или наблюдаеми критерии за действие (нов термин), докато управляваните като критични контролни точки имат само измерими критични граници, които позволяват навременна корекция.

8.5.4. Въвежда се План за контрол върху опасностите, който включва както HACCP, така и планът по оперативните пререквизитни програми.

8.8.1 Необходимо е да бъде назначен независим персонал, който да извършва дейности по верификация на пререквизитни програми, План за контрол на опасността и т. н. все по-разпространени.