LRQA Актуализация на ISO стандартите: ISO 45001 върви към втори етап на проекта за международен стандарт

Първият проект за международен стандарт (DIS) ISO 45001, дългоочакваният международни стандарт за здравословни и безопасни условия на труд, не успя да събере необходимите гласове за одобрение в последното гласуване на членовете на комитета, включваща представители от националните органи по стандартизация, които участват в разработването му.

ISO/PC 283, комитетът на проекта, отговорен за развитието на новия стандарт се срещна миналата седмица, за да се вземе решение за следващия етап в процеса на развитие, консултации и гласуване.

След седмица на срещи, ISO/PC 283 потвърди, че ISO 45001 ще продължи към втори етап на проект за международен стандарт (DIS2) и очакваното време на публикуване на DIS2 ще бъде в началото на 2017.

Графикът в момента е:

  • Август/Септември 2016 – заседание на групата за преглед на коментарите;
  • Октомври 2016 – ще се проведе пленарно заседание и при съгласие ще се оформи DIS2;
  • Февруари/Март 2017 – гласуване на DIS2;
  • Май 2017 – ще се проведе пленарно заседание за преглед на коментарите и гласуване на DIS2.

Ако не се изисква окончателен проект за международен стандарт (FDIS), публикуването на ISO 45001 се очаква през юни 2017 г. Ако се изисква FDIS, публикуването вероятно ще е ноември 2017.

Системният и управляващ мениджър на LRQA, Стив Уилямс обясни: "На срещата в Торонто бяха разгледани някои от въпросите при последното гласуване, но все още предстои  работа за преглед на получените коментари. Въпреки, че това забавя публикуването на стандарта, трябва да се гледа положително, тъй като се осигурява допълнителна възможност за усъвършенстване и подобряване на ISO/DIS 45001."

Чрез нашата широка гама услуги за обучение и оценка, LRQA помага на организациите по целия свят да преминат към новите и ревизирани ISO стандарти. За повече информация за ISO 45001 ни пишете или посетете нашата страница Промени в ISO стандартите.