Да направим ISO 22000 от значение за модерните практики за безопасност на храните в световен мащаб

Безопасността на глобалната верига на предлагането на храни е от решаващо значение. За повече от 10 години, ISO 22000, Международният стандарт за системи за управление на хранителните продукти, е инструмент за поддържане на храната безопасна за потребителите. За да се гарантира това и в бъдеще, стандартът е в процес на пълна промяна, за да се приведе в крак с днешните изисквания за безопасност на храните.

Международната работна група (ISO / TC 34 / SC 17 / WG 8), която отговаря за преразглеждането му, ръководена от Фондация Датски Стандарти (DS), член на ISO за Дания,  проведе четвъртото си заседание в Буенос Айрес, Аржентина, в седмицата 04 – 08 април 2016 г.

Стандартът сега е в Committee Draft етап и експертите усилено работиха да пресеят повече от 1000 коментари, събрани от DS по проекта за стандарт. В дневния ред на заседанието в Буенос Айрес бе да се работи през различните коментарите и да включат одобрените в документа CD. Едновременно с това, WG 8 трябваше да се изясни някои основни понятия. Те включват:

• Прилагане на новата структура на високо равнище на ISO (HLS) към ISO 22000, коeто сега е задължително при изготвянето или преразглеждането на стандартите за системи за управление. 

• Осигуряване на потребителите на ISO 22000 с едно ново разбиране на различните подходи, основани на риска. Концепцията за "риск" се използва по различни начини и това е важно за бизнеса с храни, за да се прави разлика между оценката на риска на оперативно ниво, чрез анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), и бизнес риска, където възможностите също са част от концепцията.

• Осигуряване на допълнително изясняване на начина,  как PDCA цикълът ще работи чрез включване на два отделни PDCA цикли в стандарта, които работят един в друг. Първият ще се прилага за системата за управление, докато вторият, вътре в рамките на първия, ще се занимава с операциите, описани в клауза 8, които обхващат принципите на НАССР, определени от Комисията за Codex Alimentarius.

• Предоставяне на потребителите на стандарта ясно описание на различията между критичните контролни точки (ККТ), оперативни програми предпоставки (OPRPs) и програми - предпоставки (PRPs).

Безопасността на храните от фермата до вилицата

Предотвратяването, намаляването или премахването на рисковете за безопасността на храните е от съществено значение за поддържане на хигиенна среда по цялата хранителна верига. Преработеният стандарт ще включва признати основни елементи, за да се гарантира безопасността на храните при всяка стъпка на хранителната верига, чак до точката на потребление. Това са:

• интерактивна комуникация по цялата хранителна верига

• системен подход за управление

• програми предпоставки

• принципите на НАССР

Въвеждането на хранителна опасност в храните може да се случи на всеки етап от веригата на предлагането на храни, така че е важно да има адекватен контрол на място на всяка стъпка от пътя. Добрата комуникация е от първостепенно значение, за да се гарантира, че опасностите за храните са идентифицирани и управлявани на оперативно ниво. Безопасността на храните може да бъде осигурена само чрез обединените усилия на всички страни по хранителната верига, от производителите на фуражи и първичните производители чрез производителите на храни, оператори за транспорт и съхранение и подизпълнители, до търговците на дребно.

Вторият кръг

Експертите в Буенос Айрес решиха, че втори CD ще бъде необходимо, за да има един по-зрял работен документ. Съществуват големи заложени интереси между играчите в глобалната хранителна верига, което означава, че нивото на консенсус все още не е постигнато. Задачата на работната група 8 е да се изяснят и да се комуникират основните понятия в най-кратки срокове, за да се произведе стандарт, който е разбираем и лесен за изпълнение в бизнеса за големи или малки оператори, вертикално и хоризонтално по хранителната верига.

Все още има много предизвикателства. Преминаването през втория проект на коментари с международните заинтересовани страни ще бъде следващият важен момент. Това трябва да се случи на следващата среща през 14-16 юни 2016 в Копенхаген, Дания.